W czasach, w których coraz mniej uwagi przywiązuje się do jakości przygotowywanych potraw, warto docenić piękno smaku i zapachu tradycyjnych domowych przetworów. Zamiast polegać na gotowych zalewach i marynatach, pełnych sztuczności i odartych z uczucia, przygotujmy sami przewiązany kokardką słoiczek cudownych marynowanych warzyw, naturalnego dobra, które zasługuje na godną oprawę najlepszej jakości przypraw i olejów.
Marynowane warzywa są pysznie pachnącym i kolorowym składnikiem sałatek i węgierskiego leczo, ale nie odbieraj im szansy zaprezentowania się samodzielnie, na przykład jako dodatek do mięsa.
Z marynowanej papryki można przygotować znakomitą pastę do kanapek, pizzy albo zimnych mięs. Wystarczy do tego blender i dodatkowa ilość ziół.
Rolę pierwszoplanową gra dziś....
MARYNOWANA PAPRYKA.
Marynowana papryka z cukinią
W tym przepisie najlepiej sprawdza się zasada dodawania ziół "na oko".
Marynata zyska na smaku, jeśli do przygotowania użyjemy sprawdzonego octu winnego o dobrej jakości.
0,5 kg papryki czerwonej
0,5 kg papryki żółtej
0,5 kg cukinii
250 ml octu winnego
5 ząbków czosnku
płaska łyżeczka cukru
zioła: gorczyca, kolendra, ziele angielskie
sól, pieprz
1. Czosnek obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
2. Cukinię dokładnie umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
3. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić i wrzucić na 5 minut do osolonej wrzącej wody.
4. Sparzoną paprykę odsączyć i układać do słoików na przemian z cukinią i pokrojonym czosnkiem.
5. Ocet zagotować z 250 ml wody, dodać przyprawy w ilości według uznania. Zalać słoiki i pasteryzować pół godziny.
6. Po wyjęciu dokręcić nakrętki.
Na czym polega pasteryzacja, przeczytaj tu:
Papryka w zalewie
1 kg czerwonej i zielonej papryki
4 szklanki wody mineralnej lub źródlanej
0,5 szklanki octu 6%
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
4 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka oleju
1. Do garnka wlać wodę z octem, dodać sól i cukier, zagotować i ostudzić.
2. Paprykę umyć, usunąć nasiona, wrzucić do wrzątku, wyjąć po chwili i obrać.
3. Paprykę, pokrojoną wedle uznania, układać bardzo ściśle w słoikach.
4. Dodać przyprawy i zalać zalewą z wody i octu, pozostawiając 3 cm od brzegu słoika.
5. Do każdego słoika wlać łyżkę oleju.
6. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 20 min.
7. Po wyjęciu dokręcić nakrętki.
Papryka w ziołach
0,5 kg papryki żółtej
0,5 kg papryki czerwonej
pęczek cebulek
2 ząbki czosnku
gałązki tymianku, majeranku, cząbru
szklanka oleju
czarny pieprz w ziarnach
sól
2. Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki. Z papryki zdjąć skórkę i usunąć nasiona. Pokroić wedle uznania.
3. W słoikach układać warstwami paprykę, cebulki, czosnek i zioła.
4. Zalać olejem, uciskając. Słoiki zamknąć i zapasteryzować.