Home Sweet Home

*** ARTYKUŁY *** PRZEPISY *** PORADY *** INSPIRACJE ***

Papryka w zalewie w towarzystwie cukinii i innych warzyw




W czasach, w których coraz mniej uwagi przywiązuje się do jakości przygotowywanych potraw, warto docenić piękno smaku i zapachu tradycyjnych domowych przetworów. Zamiast polegać na gotowych zalewach i marynatach, pełnych sztuczności i odartych z uczucia, przygotujmy sami przewiązany kokardką słoiczek cudownych marynowanych warzyw, naturalnego dobra, które zasługuje na godną oprawę najlepszej jakości przypraw i olejów.


Marynowane warzywa są pysznie pachnącym i kolorowym składnikiem sałatek i węgierskiego leczo, ale nie odbieraj im szansy zaprezentowania się samodzielnie, na przykład jako dodatek do mięsa. 


Z marynowanej papryki można przygotować znakomitą pastę do kanapek, pizzy albo zimnych mięs. Wystarczy do tego blender i dodatkowa ilość ziół.


  Rolę pierwszoplanową gra dziś....
MARYNOWANA PAPRYKA.




Marynowana papryka z cukinią

W tym przepisie najlepiej sprawdza się zasada dodawania ziół "na oko". 
Marynata zyska na smaku, jeśli do przygotowania użyjemy sprawdzonego octu winnego o dobrej jakości.

0,5 kg papryki czerwonej
0,5 kg papryki żółtej
0,5 kg cukinii
250 ml octu winnego
5 ząbków czosnku
płaska łyżeczka cukru
zioła: gorczyca, kolendra, ziele angielskie
sól, pieprz

1. Czosnek obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. 

2. Cukinię dokładnie umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. 

3. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić i wrzucić na 5 minut do osolonej wrzącej wody. 

4. Sparzoną paprykę odsączyć i układać do słoików na przemian z cukinią i pokrojonym czosnkiem. 

5. Ocet zagotować z 250 ml wody, dodać przyprawy w ilości według uznania. Zalać słoiki i pasteryzować pół godziny.

6. Po wyjęciu dokręcić nakrętki.

Na czym polega pasteryzacja, przeczytaj tu: 




Papryka w zalewie

1 kg czerwonej i zielonej papryki
4 szklanki wody mineralnej lub źródlanej
0,5 szklanki octu 6%
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
4 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka oleju

1. Do garnka wlać wodę z octem, dodać sól i cukier, zagotować i ostudzić.

2. Paprykę umyć, usunąć nasiona, wrzucić do wrzątku, wyjąć po chwili i obrać.

3. Paprykę, pokrojoną wedle uznania, układać bardzo ściśle w słoikach.

4. Dodać przyprawy i zalać zalewą z wody i octu, pozostawiając 3 cm od brzegu słoika.

5. Do każdego słoika wlać łyżkę oleju.

6. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 20 min.

7. Po wyjęciu dokręcić nakrętki.






Papryka w ziołach

0,5 kg papryki żółtej
0,5 kg papryki czerwonej
pęczek cebulek
2 ząbki czosnku
gałązki tymianku, majeranku, cząbru
szklanka oleju
czarny pieprz w ziarnach
sól


1. Cebulki i papryki umyć. Zagotować szklankę osolonej wody, wrzucić cebulki, gotować 5 min, odsączyć.


2. Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki. Z papryki zdjąć skórkę i usunąć nasiona. Pokroić wedle uznania.


3. W słoikach układać warstwami paprykę, cebulki, czosnek i zioła. 


4. Zalać olejem, uciskając. Słoiki zamknąć i zapasteryzować.