Tradycyjna kwaśnica z chlebem. Foto z www.garnek.pl |
Kwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej. Jest to kwaśna zupa na bazie kiszonej kapusty i mięsa, podawana z ziemniakami lub świeżym chlebem. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać do kwaśnicy jarzyn, na przykład marchewki. Powstaje wówczas kapuśniak, który często można dostać w restauracjach pod nazwą kwaśnicy.
Foto www.tvr24.pl |
KWAŚNICA
REGIONALNE DANIE KUCHNI PODHALAŃSKIEJ
50 dag wędzonych żeberek
10 dag słoniny
50 dag kiszonej kapusty
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
majeranek
kminek
kminek
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 dag suszonych grzybów
1 kg ziemniaków
sól, pieprz
1. Przygotowanie wywaru: żeberka umyć, zalać wodą i dusić na małym ogniu. Dodać obraną i pokrojoną pietruszkę, wrzucić ziele angielskie.
2. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z wywaru, po usunięciu kości pokroić i włożyć z powrotem.
3. Dodać do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki.
3. Kapustę dusić w osobnym garnku z drobno posiekaną cebulą, kminkiem i liściem laurowym. Dorzucić do kapusty namoczone wcześniej grzyby (gdy zmiękną, należy je pokroić).
4. Połączyć wywar z kapustą, dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować.
5. Słoninę stopić na skwarki, wrzucić do zupy.
6. Masło stopić na patelni, dodać mąkę, wymieszać energicznie. Rozprowadzić po patelni odrobinę wywaru. Zasmażkę dodać do zupy.
6. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
7. Przed podaniem posypać niewielką ilością natki pietruszki. Podawać można ze świeżym chlebem.
Przygotowanie zupy zajmuje do półtorej godziny. Jednak czas spędzony na gotowaniu nie jest czasem straconym. Zapach i smak tak przygotowanej, tradycyjnej góralskiej zupy jest niepowtarzalny! Życzę smacznego w mroźne wieczory:)
Foto z www.garnek.pl |