Home Sweet Home

*** ARTYKUŁY *** PRZEPISY *** PORADY *** INSPIRACJE ***

Schab pieczony w sosie z suszonych śliwek




Foto: www.mycuisine.pl
Na znakomity schab pieczony składa się najlepsze wieprzowe mięso bez kości, marynata na piwie i miodzie oraz sos z suszonych śliwek i czerwonego wina. Wszystko razem daje niesamowite połączenie smaków, znakomite na wystawną kolację lub ważną okazję. Dzięki marynacie mięso nie będzie suche; natomiast sos nada śliwkowo-winny smak, który można wzmocnić podaniem lampki tego samego wina do posiłku.

Foto: www.przepisy.pl




SCHAB PIECZONY

W SOSIE Z WINA I SUSZONYCH ŚLIWEK
Przepis za: Kuchnia polska, wyd. Olimp Media

450 g schabu wieprzowego bez kości
1/4 szklanki oleju i 2 łyżki masła

marynata
szklanka piwa
4 łyżki miodu
3 ząbki czosnku
majeranek, słodka papryka, sól, pieprz 
sos
szklanka suszonych śliwek
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
szklanka czerwonego wytrawnego wina
6 łyżek oleju słonecznikowego
sól, pieprz



1. Przygotować marynatę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać wszystkie składniki marynaty. Wysmarować nią umyty i osuszony schab. Odstawić na 3 godziny do lodówki.

2. Oczyścić mięso z marynaty, ale nie wyrzucać jej. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju z masłem.

3. Wstawić na 50 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 125 stopni. 

4. Podczas pieczenia smarować schab pozostawioną marynatą.

5. Zeszklić na 2 łyżkach oleju słonecznikowego pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, dodać pokrojone śliwki i wino, gotować pod przykryciem 20 minut na małym ogniu.

6. Sos doprawić solą i pieprzem, połączyć z pozostałym olejem. Dla gładkości można zmiksować lub zblendować.

7. Schab podawać na zimno lub na ciepło, pokrojony w cienkie plastry, polany sosem. Można przybrać suszonymi śliwkami. Podawać z lampką czerwonego wytrawnego wina.

Foto: www.koneser.interia.pl