Home Sweet Home

*** ARTYKUŁY *** PRZEPISY *** PORADY *** INSPIRACJE ***

Zupa Minestrone





Źródło: www.foodandwine.com

Minestrone to zupa pochodząca z Włoch. Jej bazę stanowią warzywa gotowane w bulionie, podawane z makaronem lub pieczywem. Duża sezonowość warzyw oraz silny włoski regionalizm spowodowały, że sposób przygotowania Minestrone różni się w poszczególnych rejonach Włoch. W rzeczywistości, nie istnieje jeden przepis na tę pyszną zupę, która niepodzielnie króluje na stołach naszych południowych sąsiadów i jest jedną z najczęściej przygotowywanych potraw.





Podstawowe warzywa, używane do przygotowania Minestrone, to cukinia, marchew, zielony groszek, cebula i pomidory. Zachęcam jednak to dodania także innych warzyw; może być to kukurydza, fasolka, bakłażan, żółta lub czerwona papryka, liście szpinaku lub dostępne w danym momencie warzywa sezonowe. 

Źródło: www.healthygreenkitchen,com
Użycie ziół także można pozostawić własnym preferencjom. Pewne rejony Włoch, a zwłaszcza Liguria, charakteryzują się znacznie większym wykorzystaniem ziół, także pesto, do przygotowania Minestrone.

Jedyną zasadą, o jakiej należy pamiętać, jest użycie warzyw podanych w przepisie podstawowym. Bez nich nie ma Minestrone! 

Źródło: www.healthygreenkitchen.com



Zupa Minestrone

oliwa
250-300 g piersi z kurczaka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 nieduża łodyga selera naciowego
3 marchewki
1 cukinia
400 g groszku
800 g obranych, niesolonych pomidorów z puszki
1,5 litra bulionu warzywnego
oregano
bazylia
sól, pieprz
natka pietruszki lub świeże listki bazylii
2 liście laurowe
200 g makaronu krajanki lub dużych muszli



1. Do dużego rondla wlać niewielką ilość oliwy. Dodać pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Przysmażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. 

2. Przysmażyć pokrojone w paseczki piersi z kurczaka z dodatkiem soli i pieprzu. 

2. Dodać drobno pokrojony seler naciowy, groszek oraz talarki marchewki. Zalać wszystko pokrojonymi pomidorami. 

3. Dodać pokrojoną cukinię i gotować, dopóki nie zmięknie. Pozwolić, aby się rozpadła i zagęściła zupę.

4. Dodać bulion warzywny, liście laurowe oraz zioła. Dodać soli i pieprzu wedle potrzeb. 

5. Dodać makaron. Całość gotować, aż makaron oraz warzywa będą miękkie. 

6. Podawać posypując posiekaną natką pietruszki lub udekorować świeżo zerwanymi listkami bazylii.
    Zamiast makaronu można podać świeże pieczywo lub chleb czosnkowy.

Źródło: www.kwestiasmaku.com