Najważniejsza zasada w przygotowywaniu sałatek to umiar. Nie bądźmy rozrzutni w doborze składników oraz ich ilości. Od zawsze powtarzam, że sałatki typu "znajdź i wrzuć" mogą zdać egzamin najwyżej raz, dopóki nie zorientujemy się, że każda nasza sałatka smakuje tak samo. W przypadku sałatek mniej, znaczy więcej.
Podstawą sałatki ogrodowej są różne rodzaje sałat oraz świeżo przygotowany sos vinaigrette, który uwydatni smak i aromat warzyw. Ideą tej sałatki jest świeżość - warzywa nie mogą leżeć dniami w lodówce, pomidory nie mogą się rozpadać, a papryka musi być jędrna i lśniąca. Zasadą sałatek o niewielkiej różnorodności składników jest najwyższa dbałość o ich jakość.
Sałatka ogrodowa z ziołami i sosem vinaigrette
liście różnego rodzaju sałat: lodowej, cykorii, rukoli, roszponki, sałaty strzępiastej
liście szpinaku (niemrożone)
czerwona, żółta i zielona papryka, pokrojone w cienkie pierścienie
2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
3 twarde pomidory, pokrojone w kostkę lub półksiężyce
świeże zioła: bazylia, mięta, pietruszka, szczypiorek
przepis na sos vinegret znajdziesz tutaj
1. Liście sałaty oraz szpinaku dokładnie umyć i osączyć. Rozłożyć w dużej misce w kolejności od największych do najmniejszych liści. Kolejne warstwy skropić delikatnie sosem vinaigrette.
2. Na liściach sałaty rozłożyć pierścienie papryki, cebuli oraz pokrojone pomidory. Przybrać ziołami. Polać pozostałym sosem.
2. Na liściach sałaty rozłożyć pierścienie papryki, cebuli oraz pokrojone pomidory. Przybrać ziołami. Polać pozostałym sosem.