Home Sweet Home

*** ARTYKUŁY *** PRZEPISY *** PORADY *** INSPIRACJE ***

Sałatka ogrodowa z sosem vinaigrette




Najważniejsza zasada w przygotowywaniu sałatek to umiar. Nie bądźmy rozrzutni w doborze składników oraz ich ilości. Od zawsze powtarzam, że sałatki typu "znajdź i wrzuć" mogą zdać egzamin najwyżej raz, dopóki nie zorientujemy się, że każda nasza sałatka smakuje tak samo. W przypadku sałatek mniej, znaczy więcej.


Podstawą sałatki ogrodowej są różne rodzaje sałat oraz świeżo przygotowany sos vinaigrette, który uwydatni smak i aromat warzyw. Ideą tej sałatki jest świeżość - warzywa nie mogą leżeć dniami w lodówce, pomidory nie mogą się rozpadać, a papryka musi być jędrna i lśniąca. Zasadą sałatek o niewielkiej różnorodności składników jest najwyższa dbałość o ich jakość.





Sałatka ogrodowa z ziołami i sosem vinaigrette

liście różnego rodzaju sałat: lodowej, cykorii, rukoli, roszponki, sałaty strzępiastej
liście szpinaku (niemrożone)
czerwona, żółta i zielona papryka, pokrojone w cienkie pierścienie
2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
3 twarde pomidory, pokrojone w kostkę lub półksiężyce
świeże zioła: bazylia, mięta, pietruszka, szczypiorek
przepis na sos vinegret znajdziesz tutaj



1. Liście sałaty oraz szpinaku dokładnie umyć i osączyć. Rozłożyć w dużej misce w kolejności od największych do najmniejszych liści. Kolejne warstwy skropić delikatnie sosem vinaigrette.


2. Na liściach sałaty rozłożyć pierścienie papryki, cebuli oraz pokrojone pomidory. Przybrać ziołami. Polać pozostałym sosem.