Jabłka to bardzo wdzięczny pomysł na deser. Nie dość, że są bardzo zdrowe, to Polska jest prawdziwym jabłkowym zagłębiem, w dodatku na skalę świata! Korzystajmy więc z tego, co natura ma dla nas najlepsze.
Pieczone jabłka to znakomita alternatywa dla wysokokalorycznych szarlotek i serników. Orzechy i rodzynki korzystnie wpływają na przemianę materii, ponieważ poza wysoką zawartością minerałów i witamin, są cennym źródłem błonnika. Jeśli jednak nie musicie liczyć zbędnych kalorii, pieczone jabłka podajcie z bitą śmietaną lub kulką lodów waniliowych.
Jabłka pieczone z bakaliami
4 duże jabłka
5 łyżek orzechów włoskich
5 łyżek migdałów
4 łyżki rodzynek
2 łyżki rumu
4 łyżki miodu
skórka z 1 pomarańczy
1. Orzechy i migdały umieścić na kilka minut nad parą wodną, posiekać.
2. Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić w wodzie na 5 minut.
3. Wymieszać orzechy, migdały i rodzynki z rumem. Dodać miód i skórkę z pomarańczy.
4. Umyte jabłka wydrążyć od góry, usuwając gniazda nasienne. Nie obierać jabłek ze skóry.
5. Napełnić owoce masą bakaliową i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni.
6. Jabłka można podać z bitą śmietaną lub gałką lodów.