Rzeczy niby prosta, a jednak w każdym domu lukier wykonuje się według innego przepisu. Lukier znakomicie nadaje się do wszelkiego rodzaju ciastek, a zwłaszcza pierników. Polecam przepis poniżej.
LUKIER
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka przegotowanej, ciepłej wody
Sok z cytryny sprawi, że lukier będzie gładki i lśniący.
Szczególnej uwagi wymaga ilość wody. Pod koniec ucierania może okazać się, że było jej za dużo. Wodę używać trzeba bardzo oszczędnie, a w razie kryzysu, dodać cukru pudru.
Szczególnej uwagi wymaga ilość wody. Pod koniec ucierania może okazać się, że było jej za dużo. Wodę używać trzeba bardzo oszczędnie, a w razie kryzysu, dodać cukru pudru.
1. Cukier wsypać do miski, rozcierać drewnianą kulą do ucierania ok. 15 minut.
2. Lukier musi stać się gęsty i nieprzezroczysty.
3. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo sok z cytryny. Jeśli lukier jest za rzadki, dosypać cukru pudru.
4. Do lukru można dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub ekstraktu migdałowego.
Jeśli chcemy udekorować lukrem ciastka, można go zabarwić. Poniżej podaję produkty, które zabarwią lukier na różne kolory. Zasada jest prosta - barwimy "na oko". :)
Na różowo: sok wiśniowy, sok malinowy, sok z buraków, barszcz w proszku
Na czerwono: sproszkowana papryka
Na fioletowo: sok z czarnych porzeczek, sok z jagód
Na brązowo: kakao, kawa rozpuszczalna, kawa Inka
Na żółto i pomarańczowo: curry, kurkuma, sok marchwiowy, sok brzoskwiniowy
Na zielono: wywar z zaparzonej mięty, sok z kiwi, sok z przegotowanych liści szpinaku lub odrobina zmiksowanych liści szpinaku
Chemii w kuchni nie lubię, ale w sytuacji awaryjnej uratować nas mogą gotowe barwniki spożywcze, które dodajemy do podstawowego, białego lukru.