Cranachan to bardzo stary deser Szkocki. Obecnie popularny jest przez cały rok, jednak kiedyś przygotowywano go tylko w okresie letnim, zwłaszcza na czas zbiorów. Wtedy maliny były najlepsze, a rolnicy wyczekiwali chwili odpoczynku od pracy, kiedy mogli zasiąść i w radosnej atmosferze zająć się przygotowywaniem prostego i smacznego posiłku.
Według tradycji, każda osoba przygotowuje swój Cranachan samodzielnie, odmierzając wedle upodobań ilość płatków, malin i śmietany stojących w osobnych naczyniach na stole.
Inna tradycja mówi, że Cranachan należy podać gościom weselnym. W jednym z deserów, ukryta jest obrączka ślubna. Kto znajdzie obrączkę, obdarzony będzie szczęściem w życiu. Znalezienie obrączki oznacza także, że osoba ta jako pierwsza spośród zebranych weźmie ślub.
Cranachan
500 g malin
250 ml gęstej śmietany kremówki lub śmietany tortowej
4 łyżki miodu dobrej jakości
4 łyżki whisky
6-7 łyżek płatków owsianych
Whisky w tym deserze ma nadać jedynie delikatny posmak. Maliny można zastąpić truskawkami lub oba owoce wymieszać. Jeśli nie wystawiamy każdego składnika oddzielnie, naczynia z gotowym Cranachanem można wstawić do lodówki na 30 - 60 minut.
1. Płatki wyłożyć na patelnię i zacząć prażyć. Zamieszać od czasu do czasu, aż uzyskają złoty kolor. Ten etap powinien zająć 10-15 minut.
2. Po uprażeniu płatki zostawić na patelni do ostygnięcia.
3. Śmietanę przelać do miski i ubijać na półsztywno.
4. Dodać miód i whisky, następnie delikatnie wymieszać używając trzepaczki, aby śmietana nie osiadła.
5. Kilka malin rozdusić i delikatnie wmieszać w masę śmietanową, do uzyskania lekko różowego koloru.
6. Sposób układania Cranachana jest następujący: spód naczynia przykryć malinami, następnie dodać masę śmietanową. Całość posypać po wierzchu płatkami i położyć kilka dekoracyjnych malin.