Umiejętność przygotowania fenomenalnego sosu czosnkowego jest sprawą niemal życiową, nie tylko na czas letniego grilla. Wszelkiego typu słone ciasta, naleśniki, pizza, tortilla i jej pochodne, mięsa, kanapki tostowe i wiele innych aż proszą o ten sos. Jest to po prostu niezastąpiony dodatek do potraw, a i miło usłyszeć raz i drugi pytanie pełne uwielbienia - "Jak go zrobiłaś?".
Uwaga - zaleca się spożywać sos czosnkowy w grupie, w której nikt się nie wykręcił od konsumpcji. Wówczas wszyscy będą równie... czosnkowi:)
Rolę pierwszoplanową gra dziś....
PAN CZOSNEK.
IDEALNY SOS CZOSNKOWY
duży jogurt naturalny lub grecki
4 łyżki majonezu
pół główki czosnku
szczypta soli
dwie szczypty pieprzu
ziół dużo, od serca
(oregano, bazylia, najlepiej mieszanka ziół prowansalskich)
1. Do miski wlać jogurt. Ścianki pojemnika po jogurcie wypłukać niewielką ilością przegotowanej wody (lub wody mineralnej) i dolać do miski, aby sos był nieco rzadszy.
2. Dodać 4 łyżki majonezu i bardzo dokładnie wymieszać na gładką masę.
3. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę lub drobno pokroić. Dodać do jogurtu z majonezem.
4. Dodać sól, pieprz i zioła. Całość wymieszać.
5. Miskę owinąć folią lub przykryć talerzem. Odstawić na 30 - 60 minut do lodówki.
Sekretem sosu jest obecność świeżego czosnku oraz odstawienie sosu do lodówki, aby sos odpoczął i wszystkie smaki połączyły się. Tego etapu nie można pominąć.
Dla wielbicieli ostrości, zapraszam do wypróbowania ostrego sosu salsa