Przygotowanie kruchych ciasteczek cynamonowych jest bardzo proste i poradzi sobie z tym każdy, nawet osoby, których relacje z piekarnikiem są raczej chłodne:) Oryginalnie przepis ten należał do wypieków świątecznych, jednak to, czy ciasteczka staną się świątecznym prezentem dla znajomych, czy codzienną przekąską dla niejednego ciasteczkowego potwora (który przecież siedzi w każdym z nas!), zależy tylko i wyłącznie od dekoracji. Aby słowo stało się... ciastkiem, poniżej zamieszczam poglądowe zdjęcia - w tym dwa na sposób świąteczny. Mam nadzieję, że będzie to dla Was inspiracją nie tylko od święta!
Kruche ciasteczka cynamonowe
3 szklanki mąki
3 żółtka
0,25 szklanki białego cukru
4 łyżki miodu
1 margaryna do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 szklanki cukru waniliowego
mielony cynamon
cukier puder, gotowa polewa lub lukier
1. Wszystkie składniki połączyć razem i wyrabiać do osiągnięcia jednolitej masy.
2. Wyrobione ciasto podzielić na mniejsze części i wałkować na placki grubości pół centymetra.
3. Za pomocą szklanki lub foremek wycinać ciasteczka:)
4. Skrawki ciasta zagniatać, rozwałkowywać i robić następne ciasteczka.
5. Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Upieczone ciasteczka ozdabiać gotowymi polewami, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić lukier, przeczytaj tu: