Home Sweet Home

*** ARTYKUŁY *** PRZEPISY *** PORADY *** INSPIRACJE ***

Grog





Foto: www.thegrog.com
Grog to gorący napój na bazie rumu, z dodatkiem cytryny, cukru, pomarańczy i goździków. Może być podawany samodzielnie lub dolewany do herbaty. 

Historia grogu to historia morza i wiernych marynarzy Royal Navy, którzy grog pili aby zachować zdrowie w czasie długich wypraw i walk. Napój nazwano na cześć Edwarda Vernona, angielskiego wiceadmirała, który w 1740 roku wymyślił recepturę na mieszankę rumu i wody. Mówi się, że zawsze nosił on sztormiak uszyty z materiału zwanego grogam. 

Foto: foghorn.usfca.edu


Ponoć to dzięki grogowi Anglicy pokonali Francuzów pod Trafalgarem. Marynarze francuscy wino zamienili na brandy, która wypłukiwała witaminy z organizmu. Lepszy stan zdrowia marynarki angielskiej podaje się jako jedną z przyczyn wygranej. 

Foto: www.rumbarrelbar.blogspot.com




Grog był obecny na angielskich okrętach do 31 lipca 1970 roku. Dekretem królowej o zakazie spożywania grogu na morzu zakończył się długotrwały spór toczony w Izbie Gmin, nazywany "The Great Rum Debate". W ten sposób marynarze już na zawsze pożegnali się z rumem, napojem morza, który pili od siedemnastego wieku.








Foto: www.esquire.com





Receptura grogu istnieje jednak do dziś. Napój nadal przygotowywany jest zwłaszcza w chłodne dni, ponieważ ze względu na zawartość rumu, znakomicie rozgrzewa. Cytryna i pomarańcza to źródło witaminy C. 













GROG
1,5 l niegazowanej wody źródlanej lub mineralnej
0,5 l rumu
sok z 4 cytryn
2 szklanki cukru
skórka z 1 pomarańczy
1 pomarańcza
6 goździków
szczypta cynamonu


1. Pomarańczę obrać i pokroić w plasterki. 

2. Skórkę zetrzeć na tarce o drobnym oczku. Zagotować wodę z cukrem i skórką pomarańczy.

3. Do wody dolać sok z cytryn i rum. Dodać goździki i cynamon.

4. Podawać gorący z plasterkiem pomarańczy. Można połączyć z herbatą.


Foto: www.thebeggarsclub.com