Home Sweet Home

*** ARTYKUŁY *** PRZEPISY *** PORADY *** INSPIRACJE ***

Pappardelle z kurkami w kremowo-śmietanowym sosie






Pappardelle z kurkami to danie ani włoskie, ani polskie. Nie powinniśmy jednak patrzeć na kuchnię fusion z powątpiewaniem, zwłaszcza, jeśli w wyniku mariażu dwóch zupełnie różnych kuchni, powstaje coś tak pysznego, jak makaron z kurkami w kremowym sosie. Akcentem włoskim jest makaron pappardelle, akcentem polskim - świeże grzyby. Do tego przepisu polecam świeże kurki, jednak każde świeże grzyby leśne (nie pieczarki!) będą przepyszne w połączeniu z kremowym sosem i boczkiem. 



Dziś w roli głównej....
POLSKIE KURKI I WŁOSKI MAKARON.



opakowanie makaronu pappardelle
150 - 200 g kurek
2 łyżki masła
duży jogurt grecki
opakowanie kremowego sera topionego
1 średnia cebula
250 g wędzonego, chudego boczku
pieprz i sól

1. Makaron gotujemy al dente.

2. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy oczyszczone kurki, smażymy aż nabiorą złotej barwy.

3. Dodajemy pokrojony boczek oraz drobno posiekaną cebulę, smażymy.

4. Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy serek topiony. Energicznie mieszamy. 

5. Stopniowo dodajemy jogurt grecki, cały czas mieszając. 

6. Dodajemy sól i pieprz oraz odrobinę wody, jeśli sos wydaje nam się za gęsty.

7. Łączymy z ugotowany makaron z sosem na patelni.