Home Sweet Home

*** ARTYKUŁY *** PRZEPISY *** PORADY *** INSPIRACJE ***

Pasteryzacja







Pasteryzacja to najprostsza metoda utrwalania przetworów za pomocą wysokiej temperatury. Trudno sobie w tym momencie wyobrazić przechowywanie przetworów, marynat czy sosów bez uprzedniej ich pasteryzacji.




Oto szczegóły procesu pasteryzacji:



1. Przetwory przełożyć do słoików, tak aby u góry pozostała wolna przestrzeń (ok. 1,5-2 cm). 


2. Napełnione słoiki lekko zakręcić, nie dokręcać do końca (jak Chuck Norris, na pół obrotu).


3. Słoiki wstawić do dużego garnka, na dnie którego znajdować powinna się ścierka lub pergamin. Izolacja taka chroni słoiki przed przegrzaniem i pękaniem). 

4. Wstawione słoiki nie powinny się stykać. Można je owinąć szmatką. 

5. Następnie należy wlać wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików. Woda powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. 

6. Garnek ze słoikami należy przykryć. Czas pasteryzacji liczy się od momentu gdy woda zacznie się gotować. Wówczas należy zmniejszyć ogień i trzymać przetwory w gorącej wodzie tak długo jak podano w przepisie dla danej pojemności słoika. 

7. Po zakończeniu pasteryzacji, wyjąć słoiki i dokręcić wieczka. 



Czas pasteryzacji zależy od pojemności słoika:


Pojemność opakowaniaCzas
pasteryzacji
Przetwory włożone do słoika na gorąco
słoik - 0,5 litra (1/2 kg)20 minut
słoik - 1 litr (1 kg)25 minut
Przetwory włożone do słoika na zimno
słoik - 0,5 litra (1/2 kg)25 minut
słoik - 1 litr (1 kg)30 minut