Sałatka z makaronem i kurczakiem curry to niewiele składników, ale każdy z nich jest dokładnie przemyślany i dobrany. Nie ma tu miejsca na przypadek! Nie ma tu miejsca na gorączkowe przetrząsanie lodówki:)
Polecam na treściwą kolację połączoną z ultraszybkim obiadem następnego dnia, kiedy nie ma czasu na gotowanie. Sprawdza się też na wszelkiego typu imprezach, niezawodnie smakuje każdemu!
Sałatka z makaronem i kurczakiem curry
4 filety z piersi kurczaka
3/4 paczki makaronu (świderki lub rurki)
2 białe cebule
słoik ogórków konserwowych
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
1,5 paczki przyprawy curry
średni słoik majonezu
sól, pieprz
KUPUJĄC WARZYWA W PUSZCE, ZAWSZE ZWRACAJ UWAGĘ, CZY PRODUKT ZAWIERA SÓL LUB SUBSTANCJE KONSERWUJĄCE.
NIGDY NIE KUPUJ WARZYW W ZALEWIE ZAWIERAJĄCEJ SÓL LUB KONSERWANTY.
1. Mięso z kurczaka pokrój na małe kawałki i zacznij smażyć w przyprawie curry. Nie dodawaj soli. Nie dotykaj przyprawy rękami, ponieważ zostawia trudne do zmycia żółte ślady.
2. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć 3/4 paczki makaronu. Gotuj al dente. Po ugotowaniu przelej zimną wodą i odcedź.
3. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Cebulę pokrój bardzo drobno. Ogórki konserwowe pokrój w małą kostkę.
4. Usmażone mięso odstaw do schłodzenia. Przed dodaniem do sałatki, mięso musi być zimne aby nie rozpuściło majonezu.
5. Schłodzone mięso dodaj do warzyw i makaronu. Wymieszaj z majonezem. Sól i pieprz dodaj na sam koniec, ostrożnie próbując czy sałatka nie staje się zbyt słona. Curry jest przyprawą bardzo intensywną w smaku i aromacie, dlatego należy uważać z dodawaniem innych przypraw.
6. Sałatkę włożyć na 30 minut do lodówki, aby wszystkie smaki połączyły się.