Bardzo prosty i szybki deser, z dodatkiem miodu i cytryny, przybrany owocami leśnymi: jagodami, jeżynami, malinami i borówkami.
Zamiast owoców leśnych można użyć innych kwaskowatych owoców: wiśni, czereśni, niektórych odmian jabłek, limetek, śliwek.
Biały krem z owocami leśnymi
500 g owoców leśnych lub innych owoców o wyrazistym smaku
200 g jogurtu naturalnego bez cukru
1 szklanka śmietanki kremówki
5 łyżek płynnego miodu
1 płaska łyżka cukru pudru
sok z 1 cytryny
1. Owoce umyć, usunąć szypułki, oprószyć cukrem pudrem.
2. Jogurt zmiksować lub zblendować ze śmietaną, miodem i sokiem z cytryny na puszysty krem.
3. Krem przełożyć do pucharków lub szklanych miseczek, przykryć owocami posypanymi cukrem pudrem.