Home Sweet Home

*** ARTYKUŁY *** PRZEPISY *** PORADY *** INSPIRACJE ***

Krem jogurtowo - śmietanowy z owocami leśnymi






Bardzo prosty i szybki deser, z dodatkiem miodu i cytryny, przybrany owocami leśnymi: jagodami, jeżynami, malinami i borówkami. 

Zamiast owoców leśnych można użyć innych kwaskowatych owoców: wiśni, czereśni, niektórych odmian jabłek, limetek, śliwek.



Biały krem z owocami leśnymi

500 g owoców leśnych lub innych owoców o wyrazistym smaku
200 g jogurtu naturalnego bez cukru
1 szklanka śmietanki kremówki
5 łyżek płynnego miodu
1 płaska łyżka cukru pudru
sok z 1 cytryny

1. Owoce umyć, usunąć szypułki, oprószyć cukrem pudrem.

2. Jogurt zmiksować lub zblendować ze śmietaną, miodem i sokiem z cytryny na puszysty krem.

3. Krem przełożyć do pucharków lub szklanych miseczek, przykryć owocami posypanymi cukrem pudrem.