Home Sweet Home

*** ARTYKUŁY *** PRZEPISY *** PORADY *** INSPIRACJE ***

Sorbet z jeżyn i zielonej herbaty






Sorbet jeżynowy z dodatkiem zielonej herbaty i miodu jest bardzo orzeźwiającą kompozycją dla osób nieszczególnie przepadających za bardzo słodkimi deserami. Choć wymaga długiego czasu mrożenia, to naprawdę warto go przyrządzić, nie tylko w gorące dni. 

Sorbet z jeżyn i zielonej herbaty
z miodem i bitą śmietaną


3 szklanki dojrzałych jeżyn
2 szklanki naparu z zielonej herbaty
łyżeczka cukru trzcinowego
sok z 1 limonki
2 łyżeczki płynnego miodu
bita śmietana do przybrania

1. Jeżyny umyć, przetrzeć przez sito o małych oczkach lub zblendować.

2. Przygotować napar z zielonej herbaty:

    * 4 kopiaste łyżeczki liści zielonej herbaty zalać 0,5 l wody o temperaturze 60 do 80 stopni. 

         * Taką temperaturę można osiągnąć poprzez doprowadzenie wody do tzw. 'białego wrzenia', czyli krótkiego momentu zanim woda osiągnie 100 stopni i zacznie wrzeć. 

      * Wtedy należy wodę zestawić z gazu na 5 minut. Herbatę należy zaparzać 3 do 4 minut, pod przykryciem.

3. Przetarte jeżyny połączyć z sokiem z limonki, miodem, brązowym cukrem i naparem z herbaty. Odstawić na 1 godz. do zamrażalnika.

4. Sorbet należy co jakiś czas wyjąć z zamrażalnika i wymieszać, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu. 

5. Po godzinie sorbet wyjąć z zamrażalnika, ponownie przetrzeć przez sito, zmiksować lub zblendować, odstawić na kolejne 2-3 godziny do zamrażarki. 

6. Podawać w pucharkach, przybierając bitą śmietaną.