Home Sweet Home

*** ARTYKUŁY *** PRZEPISY *** PORADY *** INSPIRACJE ***

Surówka z czerwonej kapusty



Źródło: www.vivalavita.pl

Pikantna surówka z czerwonej kapusty najlepiej nadaje się jako dodatek do dań z czerwonym mięsem, wieprzowiną i wołowiną. Bardzo szybka i tania w przygotowaniu!



Surówka z czerwonej kapusty
ze szczypiorkiem i rzodkiewką



Źródło: www.pysznesalatki.pl


1 czerwona kapusta
2 białe cebule
1 czerwona cebula
6 rzodkiewek
1 kwaskowate jabłko
szczypiorek
sok z połowy cytryny
ocet winny i oliwa w proporcjach 1:3
sól, pieprz
natka pietruszki

1. Przygotować kapustę: oderwać zewnętrzne liście, drobno poszatkować; w garnku zagotować wodę z solą i dwiema łyżeczkami soku z cytryny, dzięki któremu kapusta nie straci koloru; wrzucić kapustę do wrzątku, gotować od 2 do 5 minut, w zależności od tego, jak miękka ma być kapusta w naszej surówce.

2. Kapustę odcedzić, zostawić do ostygnięcia. 

3. Obrać cebule, pokroić na drobno. Rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce o małym oczku. Jabłko obrać i zetrzeć jak rzodkiewki. Szczypiorek poszatkować. 

4. Przygotować dressing: resztę soku z cytryny wymieszać z octem winnym i oliwą w podanych wyżej proporcjach. Dodać pieprz i szczyptę soli, wymieszać. 

5. Wszystkie składniki surówki połączyć z dressingiem, odstawić do lodówki na min. 30 minut. 

6. Przed podaniem przybrać świeżą natką pietruszki.

Surówka z czerwonej kapusty znakomicie pasuje do pieczonego schabu: