Źródło: www.vivalavita.pl |
Pikantna surówka z czerwonej kapusty najlepiej nadaje się jako dodatek do dań z czerwonym mięsem, wieprzowiną i wołowiną. Bardzo szybka i tania w przygotowaniu!
Surówka z czerwonej kapusty
ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Źródło: www.pysznesalatki.pl |
1 czerwona kapusta
2 białe cebule
1 czerwona cebula
6 rzodkiewek
1 kwaskowate jabłko
szczypiorek
sok z połowy cytryny
ocet winny i oliwa w proporcjach 1:3
sól, pieprz
natka pietruszki
1. Przygotować kapustę: oderwać zewnętrzne liście, drobno poszatkować; w garnku zagotować wodę z solą i dwiema łyżeczkami soku z cytryny, dzięki któremu kapusta nie straci koloru; wrzucić kapustę do wrzątku, gotować od 2 do 5 minut, w zależności od tego, jak miękka ma być kapusta w naszej surówce.
2. Kapustę odcedzić, zostawić do ostygnięcia.
3. Obrać cebule, pokroić na drobno. Rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce o małym oczku. Jabłko obrać i zetrzeć jak rzodkiewki. Szczypiorek poszatkować.
4. Przygotować dressing: resztę soku z cytryny wymieszać z octem winnym i oliwą w podanych wyżej proporcjach. Dodać pieprz i szczyptę soli, wymieszać.
5. Wszystkie składniki surówki połączyć z dressingiem, odstawić do lodówki na min. 30 minut.
6. Przed podaniem przybrać świeżą natką pietruszki.
Surówka z czerwonej kapusty znakomicie pasuje do pieczonego schabu: