Źródło: www.mojegotowanie.pl |
Sernik wiedeński
z rodzynkami
Źródło: www.fabrykaprzepisow.pl |
1 kg tłustego, mielonego, białego sera
10 jajek
3/4 kostki masła
2 szklanki cukru pudru
budyń waniliowy
cukier waniliowy
2 łyżki mąki krupczatki
szklanka rodzynek
tłuszcz do wysmarowania formy
1. W dużej misce utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
2. Oddzielić 10 żółtek i 5 białek jaj; żółtka dodawać po jednym do masy maślanej, cały czas ucierając.
3. Gdy masa będzie jednolita, dodawać stopniowo ser.
4. Przesiać przez sito mąkę i budyń, utrzeć.
5. Ubić pianę z 5 białek, dodać do miski, rozmieszać.
6. Dodać rodzynki, mieszać, aż masa będzie gęsta.
7. Formę natrzeć tłuszczem, nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 80 minut.
8. Sernik jest gotowy, kiedy wierzch się zarumieni, a boki lekko odstają od formy. Po około godzinie wbić wykałaczkę, jeśli ser nie przyklei się, sernik można wyjąć z piekarnika.
Źródlo: www.zlamanyobcas.pl |