Sałatka grecka z serem feta, endywią
i sałatą lodową
podawana z ciepłym pieczywem, najlepiej czosnkowym
Źródło: nicoleslifeinpicture.blogspot.com |
opakowanie naturalnego sera feta
1/2 główki endywii
1/2 główki sałaty lodowej
1 świeży ogórek zielony
4 duże pomidory (lub garść pomidorków koktajlowych)
duża ilość oliwek przekrojonych na pół (czarnych lub zielonych)
1 czerwona cebula
opcjonalnie: czerwona lub żółta papryka pokrojona w kostkę lub paseczki
Dressing
6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe białego octu winnego
garść ziół: oregano, bazylii (lub szczypiorku)
pieprz
łyżeczka musztardy dijon
Źródło: przepyszni.pl |
1. Listki endywii i sałaty lodowej poszarpać palcami na małe kawałki.
Rada: liści wszelkich odmian sałat nigdy nie należy kroić nożem lub ciąć nożyczkami kuchennymi, ponieważ tracą one wówczas sprężystość.
2. Ogórek pokroić w cienkie plasterki lub półksiężyce.
3. Pomidory pokroić w ćwiartki, pomidorki koktajlowe w połówki.
4. Cebulę posiekać lub pokroić w piórka lub talarki.
5. Oliwki przekroić na pół.
6. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki, dokładnie wymieszać.
7. Ser pokroić w niedużą kostkę, rozrzucić po sałatce.
8. Przygotować dressing: wszystkie składniki wymieszać, odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
9. Sałatkę polać dressingiem.
Rada: sałatkę najlepiej podawać z ciepłym pieczywem: bagietkę podzielić na części, posmarować masłem czosnkowym (do miseczki przełożyć odpowiednią ilość masła lub, ewentualnie, margaryny; wycisnąć kilka ząbków czosnku, dodać garść ziół prowansalskich lub oregano). Zapiekać w piekarniku do uzyskania rumianego koloru.
Źródło: hacres.com
|