Home Sweet Home

*** ARTYKUŁY *** PRZEPISY *** PORADY *** INSPIRACJE ***

Sałatka grecka z serem feta, endywią i sałatą lodową


Źródło:  foodsmax.com



Sałatka grecka jest znakomita zarówno na szybką kolację dla znajomych, jak i sycący lunch. Istnieje wiele wariantów jej podania: z pomidorami zwyczajnymi lub koktajlowymi, z papryką żółtą lub czerwoną, z oliwkami czarnymi lub zielonymi. Moja propozycja obejmuje przepis podstawowy, który można modyfikować wedle własnych upodobań.




Sałatka grecka z serem feta, endywią 
i sałatą lodową
podawana z ciepłym pieczywem, najlepiej czosnkowym
Źródło:  nicoleslifeinpicture.blogspot.com

opakowanie naturalnego sera feta 
1/2 główki endywii
1/2 główki sałaty lodowej
1 świeży ogórek zielony
4 duże pomidory (lub garść pomidorków koktajlowych)
duża ilość oliwek przekrojonych na pół (czarnych lub zielonych)
1 czerwona cebula
opcjonalnie: czerwona lub żółta papryka pokrojona w kostkę lub paseczki

Dressing
6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe białego octu winnego
garść ziół: oregano, bazylii (lub szczypiorku)
pieprz 
łyżeczka musztardy dijon

Źródło: przepyszni.pl

1. Listki endywii i sałaty lodowej poszarpać palcami na małe kawałki. 
Rada: liści wszelkich odmian sałat nigdy nie należy kroić nożem lub ciąć nożyczkami kuchennymi, ponieważ tracą one wówczas sprężystość.

2. Ogórek pokroić w cienkie plasterki lub półksiężyce.

3. Pomidory pokroić w ćwiartki, pomidorki koktajlowe w połówki.

4. Cebulę posiekać lub pokroić w piórka lub talarki. 

5. Oliwki przekroić na pół.

6. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki, dokładnie wymieszać.

7. Ser pokroić w niedużą kostkę, rozrzucić po sałatce. 

8. Przygotować dressing: wszystkie składniki wymieszać, odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

9. Sałatkę polać dressingiem. 

Rada: sałatkę najlepiej podawać z ciepłym pieczywem: bagietkę podzielić na części, posmarować masłem czosnkowym (do miseczki przełożyć odpowiednią ilość masła lub, ewentualnie, margaryny; wycisnąć kilka ząbków czosnku, dodać garść ziół prowansalskich lub oregano). Zapiekać w piekarniku do uzyskania rumianego koloru.

Źródło: hacres.com