Ciasto cytrynowe z białą czekoladą jest jednym z najbardziej aromatycznych i smacznych, a przy tym łatwych w przygotowaniu wypieków. Jeśli do tego dodamy odrobinę świeżej bitej śmietany, lodów cytrynowych, wiórków czekoladowych lub owoców, mamy efekt murowany - niewielkim kosztem i małym nakładem pracy.
Rada: Moje ciasto cytrynowe jest typu babkowego, dlatego z powodzeniem można je przygotować w formie do babki. Ja jednak wolę piec ciasto w okrągłej formie, dzięki czemu nie jest ono zbyt wysokie i łatwo można je udekorować.
Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
(składniki na blaszkę o średnicy 25-28 cm)
250 g masła lub margaryny do pieczenia
1,5 szklanki mąki tortowej (ok. 150 g)
4 jajka
200 g białego cukru
1 tabliczka białej czekolady
starta skórka z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Rada: ilość składników będzie się wahać w zależności od rodzaju masła, mąki i ilości soku z cytryny. Jeśli ciasto wydaje się wam zbyt rzadkie, należy dodać mąki; jeśli zbyt gęste, można dodać więcej soku z cytryny lub odrobinę wody.
1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy kilka minut aż masa stanie się biała.
2. Masło siekamy z mąką, wrzucamy do miski, ucieramy na dość gęste ciasto.
3. Dodajemy sok i skórki z cytryny, kontrolujemy gęstość ciasta. W razie potrzeby wprowadzamy poprawki w ilości składników.
4. Na tarce o dużych oczkach trzemy białą czekoladę. Wiórki można podzielić na 3 części: 2/3 dodać do ciasta, 1/3 zostawić do przybrania.
Rada: jeśli chwycisz czekoladę przez sreberko lub folię spożywczą, nie roztopi ci się w rękach podczas tarcia.
Czekolada pozostawiona do przybrania powinna być przechowywana w lodówce, ponieważ może się roztopić.
5. Do ciasta dodajemy wiórki czekoladowe oraz proszek do pieczenia, mieszamy.
6. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone ciasto powinno mieć złoty kolor.
Rada: każde ciasto przed wyjęciem z piekarnika powinno przejść test wykałaczki lub noża. Jeśli nóż lub wykałaczka wbite w ciasto po wyjęciu są suche, ciasto jest gotowe.
7. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Blenderem lub mikserem ubijamy śmietanę, przygotowujemy owoce lub wyjmujemy wiórki czekoladowe z lodówki. Do ciasta cytrynowego odpowiednie są także lody waniliowe lub sorbet cytrynowy.